diyalog alanları
Türk İşaret
Dili
( TİD )
Türk İşaret Dili öğrenmek isteyenleri, öğrenip bu dili pratik etmek isteyenleri sağır ve işitme engelli öğreticiler ile buluşturuyoruz. Türk İşaret Dili aracılığı ile sağır ve işitme engelli bireylere yeni iş fırsatı yaratıp, aktif istihdamı örnekleyen diyalog alanları yaratıyoruz.
TİD ile Tanışmak için bukalemun: Dem Derneği'nin yeni sosyal girişimi olan bukalemun, işaret dili öğrenmek isteyenleri işaret dili ile buluşturan yer. Dinamik bir dijital bir eğitim platformu olan bukalemun'da hem ücretsiz işaret dili öğrenmeye başlayabilir hem de kendini test edebilirsin. Ayrıca, bukalemun ile öğrendiklerinizi ana dili işaret dili olan bireyler ile tekrar etmenizi sağlayan topluluk buluşmalarına katılabilirsiniz.
#tidpratik: Farklı sağır ve işitme engelli kolaylaştırıcıların ev sahipliğinde gerçek hayatta kullanabileceğiniz şekilde sizi iletişime hazırlayan buluşmalardır. Duyuruları için sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.
#tidpratikkampı: Sağır ve işitme engelli öğretici ve kolaylaştırıcılar ile şehir hayatından uzakta, birkaç günlük gezi şeklinde düzenlenen eğitim kampıdır. Genellikle yılda iki kez düzenlenir. Duyuruları için sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.
TİD Farkındalık Atölyesi: Daha çok özel sektör ile birlikte olmak üzere farklı topluluklar ile sağırlık, işitme engellilik ve Türk İşaret Dili farkındalığı için çevrimiçi veya sınıf içi atölyeler düzenliyoruz. Detaylı bilgi için e-posta yoluyla bize ulaşabilirsiniz.
''TİD Pratik Kampı benim için yeni arkadaşlarla Türk İşaret Dili'nde keyifle zorlanmak ve deneyimleyerek öğrenmek demek.''
Mertcan Usta, 2018 TİD Pratik Kampı Katılımcısı
''Önce TİD öğrendim, sonra gönüllü oldum. Şimdiyse bir çözüm ekibinde görev alıyorum. Dem benim için uzun süredir beklediğim bir amaç.
Duyunç Koçöz, Eylül 2017 TİD ile Tanışma Eğitimi Katılımcısı
Aşkını Başka Dilde Anlat sağırların, işitme engellilerin ve Türk İşaret Dili'ni öğrenenlerin bir arada çalıştığı ve ürettiği; sevdiği kişiye işaret dilinde bir mesaj hazırlamak isteyenlerin katıldığı ve hediye hazırladığı, TİD farkındalığını acıma duygusundan uzak alternatif ve keyifli olarak arttıran sosyal bir etkinlik tasarımı.
Aşkını Başka Dilde Anlat'a bugüne kadar 734 kişi katıldı, TİD ile tanıştı ve dili deneyimledi. Etkinlikler ana dili işaret dili olan veya bu dili bilenler için toplamda 72 gönüllülük ve 29 aktif istihdam fırsatı yarattı.
Daha önce Tasarım Atölyesi Kadıköy, Dem Karaköy, Kafe Pi Curcuna, Akmerkez AVM, Akbatı AVYM ve Akbank ev sahipliğinde düzenlediğimiz Aşkını Başka Dilde Anlat etkinliğine siz de ev sahipliği yapmak veya sponsor olmak isterseniz bize e-posta ile ulaşabilirsiniz.
AŞKINI BAŞKA DİLDE ANLAT
DUYDUĞUN GİBİ DEĞİL
12 Ekim 2019'da Akbank Şehrin İyi Hali projesi kapsamında 137 gönüllü üniversite öğrencisi ile 10 hikaye anlatıcısını buluşturduğumuz ''Duyduğun Gibi Değil'' etkinliğinde öğrenciler sağırlık, işitme engellilik ve Türk İşaret Dili ile ilgili 10 farklı hikaye dinlediler ve derledirler.
Duyduğun gibi değil hikayelerini okumak için tıklayın.
Duyduğun gibi değil hikayelerini dinlemek ve işaret dilinde izlemek için tıklayın.
#herkesoyunda, işitme engelli, sağır, coda ve işiten çocukların bir arada, oluşturulan iki dilli (Türkçe ve Türk İşaret Dili) ortamda oynayabileceği oyun projesi.
2021’de toplam 7 çevrimiçi ana malzemesi hamur olan oyun düzenledik. Tüm oyunlar ücretsiz düzenlendi, malzemeler dernek tarafından katılımcıların evlerine kargolandı.
Herkes Oyunda hamur oyunlarının amacı, çocukların iki dilli bir ortamda dil gelişimi sağlaması, beraberinde nesnelerin şeklini ve büyüklüğünü karşılaştırmayı öğrenmesi ve küçük kas becerilerini geliştirmesi.
2021’de düzenlenen hamur oyunlarına 7-10 yaşında 27 çocuk, 11-14 yaşında 13 çocuk olmak üzere toplam 40 çocuk katıldı.
HERKES
OYUNDA
TİD, Sağır Toplum ve Terminoloji Üzerine Bir Diyalog Alanı
19 Haziran 2021 tarihinde SALT işbirliğinde TİD, Sağır Toplum ve Terminoloji üzerine çevrimiçi bir buluşma düzenledik. Buluşma sonrası derlediğimiz blog yazısını okumak için: https://saltonline.org/tr/2374/turk-isaret-dili-sagir-toplum-ve-terminoloji-calismasi-uzerine?home
TEŞEKKÜRLER demgoodcoffee BEŞİKTAŞ!
demgoodcoffee sağırlar, işitme engelliler ve işiten toplumu günlük hayatta sürekli olarak buluşturmak ve bir proje merkezi görevi üstlenmek üzere ilk olarak Beşiktaş, Şair Veysi Sokak No:27'de açıldı. Bulunduğu beyaz ahşap binasında Haziran 2016 - 0cak 2018 tarihlerinde açık olduğu 19 ay boyunca...
...net olarak toplam 138,123.59 TL'lik aktif istihdam yaratmayı başardı. Yaratılan istihdamın %46.27'sini sağır ve işitme engelliler; %17.90'ını birinci dereceden işitme engelli ve sağır yakını olanlar ve %35'ini Türk İşaret Dili bilen veya öğrenen işiten bireyler oluşturdu.
...diyalog teması dahilinde kampsamları çeşitli olan, farklı işbirliklerine ve örgütlenme hallerine sahip 15'i hala aktif 18 diyalog alanı & çözümü hayata geçirdi.
...toplam 42 katılıma açık etkinliğe ev sahipliği yaptı. Her ay 1000'in üzerinde kişiyle sağır toplum, işitme engelliler ve Türk İşaret Dili ile ilgili diyalog alanı yarattı.