top of page

çözümler

çözümler
DSC00949.JPG

mesele eğitim

Araştırmalara göre ortalama lise mezunu sağır bir birey sadece 4. sınıf seviyesinde okuyup yazabiliyor. Bu, bir gazeteyi tam anlamıyla okuyup anlamasına yetmiyor.

kgi

konuş . göster . işaret 2017 yılında imece platformunun destek programı kapsamında geçirdiğimiz kuluçka sürecinde tasarladığımız sağırlar ve işitme engelliler için yeni ve kapsayıcı bir eğitim haritasıdır. 

Sağır toplum ve işitme engelliler ile ister eğitim ortamında ister herhangi bir bilgi veya beceri paylaşımı sırasında daha iyi iletişimin yolunu açacağına inandığımız bu yöntemin pilot çalışmasını Türkçe alanında FIAT Engelsiz Hareket işbirliği ile uygulamaya başladık.

TOFAŞ Türk Otomobil Fabrikası'nda çalışan 10 lise mezunu işitme engelli ve sağır katılımcının yer aldığı Uzman İşitme Engelliler Türkçe Öğretmeni, TİD Tercümanı ile katılımcıların yönettiği bir eğitim alanında öğrencilerin Türkçe becerilerini geliştirmeye çalıştık. Katılımcıların sorularının ve öğrenimlerinin ışığındaysa işitme engelliler ve sağırlar için 1000 Türkçe konu anlatımı videosunun yer alacağı konuş . göster . işaret prensibiyle dijital bir platform hazırlandı.

 

İyiye İşaret adıyla Nisan 2019'da ilk 100 konu anlatımı videosu ile erişime açıldı. 2020 yılı itibariyle 220 konu anlatımı videosunun yer aldığı bir platform. Bu platform sağırlar, işitme engelliler, aileleri ve öğretmenlerinin diledikleri gibi kendi ihtiyaçlarına göre şekillendirebilecekleri ve kullanabilecekleri bir açık kaynak. 

 

İyiye İşaret erişime açıldığı günden yaklaşık 100.000 ziyaret aldı

İyiye İşaret platformuna erişmek için tıkla.

İyiye İşaret platformu kullanım kılavuzu için tıkla.

37901c3e-af9e-46e0-b8d7-46af3bcdc891.JPG

Devlet koruması altındaki sağır ve işitme engelli çocuklar için kurumlarda bir düzenleme yok. Bu nedenle çocuklar kurumlarda yalnız.

mesele çocuk

+1

+1, işitme engelli ve sağırlığın yanında bir başkalığı daha olanlar için ihtiyaç analizini odaklı ve deneyimleyerek daha doğru yapabilmek adına oluşturduğumuz bir çözüm ekibidir.

İlk olarak devlet koruması altındaki sağır ve işitme engelli çocukları ve gençleri hedef kitle olarak belirleyen çözüm ekibimiz, pilot uygulamasını bir çocuk ile dil edinimi ve gelişimi özelinde yapmaya Ocak 2018'de başlamıştır. Pilot uygulama sürecindeki özel eğitim Nisan 2019'da tamamlanmıştır. 

Çözüm sürecinde, 16 ayda 252 saatlik özel eğitim verilmiştir. Toplam 1308 kelimenin Türk İşaret Dili destekli öğretimi yapılmıştır. Birey, bu kelimelerin 535’ini ( %51 ) tam bağımsız olarak sözcük dağarcığına eklemeyi başarmış olup, 673 kelimeyi (%41) ise alıcı dile yerleştirmiştir. 

 

Bu süreçte mevcut dezavantajlardan ötürü ortaya çıkan farklı ihtiyaçlar için disiplinler arası çalışmalar değerlendirilmiş, çözüm üretilmiş ve koruma altındaki işitme engelli ve sağır çocuklar için engeli tanıtan, sorumlulukları belirten ve etkinlik örneği de içeren bir aktif diyalog kitapçığı hazırlamıştır. 

Pilot uygulamasının ardından koruma altında olan veya alınması muhtemel işitme kayıplı çocukların devlet koruması altında oldukları süre boyunca gelişimlerini destekleyecek çözüm önerisi hazırlanmış ve ilgili kurumlara iletilmiştir. Çözüm önerisi doğrultusunda savunuluk çalışmaları devam etmektedir. Çözüm önerisini okumak için tıklayabilirsiniz.

Ayrıca, pilot proje uygulaması sırasında keşfettiğimiz işiten, sağır ve işitme engelli çocukların bir arada oyun oynama ve diyalog geliştirme ihtiyacı ışığında 2020 yılında ''Herkes Oyunda'' başlığı altında tasarlamaya başladığımız oyunları, Nisan 2021'de çevrim içi oynamaya başladık. 

bottom of page